Küresel piyasalar, ABD-İran gerilimi ve yüksek enflasyon verileriyle dalgalanıyor. Trump’ın açıklamaları ve ABD TÜFE rakamları, risk iştahını sınırlayarak belirsizliği artırıyor.
Jeopolitik gerilimler ve artan enflasyonist endişeler, küresel piyasalarda belirsizliği sürdürüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile ilgili çelişkili mesajları ve ABD’de açıklanan yüksek enflasyon verisi, piyasalarda risk iştahını sınırlarken makro görünüme yönelik kaygıları artırıyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile ateşkesin ‘yaşam desteğine bağlı şekilde sürdüğünü’ belirtmesi, bölgedeki gerilimin kısa sürede azalmayacağına işaret etti. Trump’ın ayrıca Hürmüz Boğazı’ndan geçişleri güvence altına alacak ‘Özgürlük Projesi’ni daha geniş kapsamlı yeniden devreye almayı değerlendirdiğini açıklaması, enerji arz güvenliğine dair endişeleri canlı tuttu.
ABD’de nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri piyasaların odağındaydı. TÜFE, nisanda aylık yüzde 0,6, yıllık ise yüzde 3,8 arttı. Bu oran, Mayıs 2023’ten bu yana kaydedilen en yüksek yıllık enflasyon seviyesi olarak öne çıktı. Enerji endeksi, aylık TÜFE artışının yüzde 40’ından fazlasını oluşturarak yıllık bazda yüzde 17,9 yükseldi.
Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek TÜFE ise nisanda aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 2,8 arttı. Çekirdek enflasyon, geçen yıl eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen bu veriler, küresel piyasalardaki risk iştahını sınırladı.
Beklenenden yüksek enflasyon verileri ve devam eden jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasına ilişkin belirsizlikleri artırıyor. Yatırımcılar, yüksek fiyatların ve enerji maliyetlerinin yakın zamanda düşmeyebileceği endişesini taşıyor.
New York borsası, ABD enflasyon verileri sonrası karışık bir seyir izlerken, teknoloji hisselerindeki satış baskısı dikkat çekti. Avrupa borsaları ise ABD-İran geriliminin sürmesi beklentisiyle negatif bir kapanış yaptı. Almanya ve İngiltere’de tahvil faizlerindeki yükselişler piyasalar üzerinde baskı oluşturdu.
Asya borsaları, ABD Başkanı Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapması beklenen görüşme öncesinde pozitif bir eğilim gösterdi. Özellikle çip şirketlerinin hisselerindeki yükselişler risk iştahını destekledi. Japonya’da ise yükselen enerji fiyatları enflasyonist baskıları tetikledi.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 2,34’lük bir kayıpla tamamladı. Dolar/TL ise yatay bir seyir izledi. Analistler, yurt içinde ödemeler dengesi istatistiklerinin, yurt dışında ise ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Avro Bölgesi GSYH verilerinin takip edileceğini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]