Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Seçilmeli?

Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Seçilmeli?

Hayatımızın her alanında kullanılan bilgisayarların çalışması için enerjiyi sağlayan güç kaynakları farklı boyutlarda ve enerjilerde bulunmaktadır. Bilgisayar sistemi toplayan kişilerin dikkat etmesi gereken parçalardan bir tanesi olan bilgisayar güç kaynağı cihazın sağlıklı çalışmasını önemli ölçüde etkilemektedir. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda gücü sağlayan güç kaynakları tüm cihazın çalışmasını sağlamaktadır. Temel bilgisayar parçalarının önem sırasına baktığımızda ekran kartı, işlemci, bellek ve ana karttan sonra güç kaynağı belirleniyor. Güç kaynağının cihaza doğru enerjiyi vermesi gerektiği için Watt, kablolama ve verimliliğe dikkat etmemiz gerekiyor. Tunasis ekibi olarak bilgisayar güç kaynağı nasıl seçilmeli, sorusuna bu içeriğimizde detaylı yanıtlar vereceğiz.

Bilgisayar Güç Kaynağı Kaç Watt Olmalı?

Günümüzde oyunların, programların ve birçok yazılımın açılması için güçlü bilgisayar parçaları üretilmektedir. Ekran kartları, işlemciler, ana kartlar yazılım ve donanım olarak geliştirilmeye devam ederken bu kadar güçlü parçaların çalışması için daha yüksek enerji kaynağı gereklidir. Sistem parçalarına göre ihtiyaç duyulan Watt değerleri değişmektedir. Peki, bilgisayar güç kaynağı kaç Watt olmalı?

Giriş ve orta seviye ekran kartı ve işlemciniz varsa 400 Watt’lık bir güç kaynağı yeterli olacaktır. İhtiyacınız olan güç kaynağını belirlemek için termal tasarım gücü olarak geçen TDP değerine bakmanız gerekir. Ekran kartı, işlemci, ana kart, depolama birimleri ve diğer parçaların tükettiği gücü karşılayacak bilgisayar güç kaynağı tercih etmek gerekir.

Dizüstü bilgisayarların marka ve modeline göre şarj adaptörleri değişmektedir. Dizüstü bilgisayarınızın marka ve modeline uygun güç adaptörünü Tunasis üzerinde bulabilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarlarda kullanacağınız güç kaynağının kaç Watt olması gerektiğini söylemek biraz zor. Güç kaynağı alırken bilgisayarınıza yetebilir fakat ilerleyen zamanda parçalarınızı yükseltmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle tam olarak ihtiyacınızı karşılamaktansa daha yüksek watt seçmek daha mantıklıdır.

Bilgisayar Güç Kaynağı Verimliliğinde Önemli Detaylar

Bilgisayarınızda ne kadar güç kaynağı kullanmanız gerektiğine karar verdikten sonra sırada güç kaynağının verimliliği var. Güç kaynağının Watt gücü kadar PSU verimliliği de oldukça önemlidir. Çoğu güç kaynağının üzerinde “80 Plus” ibaresini görmüşüzdür. Bir güç kaynağı en az yüzde 80 güç verimliliğine sahip olmalıdır.

En az %80 güç verimliliği sağlayan bilgisayar güç kaynakları 80 Plus sertifikası almaya hak kazanıyor. Avrupa standartları için 6 farklı 80+ sertifika bulunuyor. 500-650 Watt arasında Beyaz, Bronz, Gümüş 650 Watt üzerinde Altın, 100 Watt üzerinde Platinum ve Titanyum sertifikaları tercih edilmelidir.

80 Plus beyaz sertifikası bulunan güç kaynaklarında %82 oranında enerji verimliliği sağlanırken 80 Plus Titanyum sertifikasında ise %94 oranında bir verimlik karşımıza çıkmaktadır. Yüksek enerjiye sahip güç kaynaklarında kasanın ısınmasını engelleyen soğutma sistemleri bulunmaktadır.

Bilgisayar Güç Kaynağı Kablolama Tercihleri

Güç kaynağının verimli ve sağlıklı çalışması için bilgisayara uyumlu olması gerekir. Bilgisayar parçalarının tüketeceği gücü hesaplayarak doğru güç kaynağını seçerek doğru bir güç kaynağı tercih edebilirsiniz. Güç kaynağı prizden gelen enerjiyi dönüştürür ve her bir bileşene kablolarla yönlendirir. Bu yüzden bilgisayar güç kaynağı kablolama tercihleri doğru yapılmalıdır.

Kasanızda bulunan dahili ve harici bağlantılara kontrol etmeli ve kasanızla uyumlu bir güç kaynağı tercih etmelisiniz. CPU güç bağlantısının kaç pin olduğuna ve PCI-Express bağlantılarının kaç tane ve kaç pin olduklarına mutlaka bakmalısınız. Bu sayede bağlantıları doğru yapabilir ve kablo karmaşasından da kurtulabilirsiniz. Kasanızda ısı yayılımı daha doğru olur ve kasanızın sağlıklı çalışmasını sağlar.

Bilgisayarınızın çalışmasını sağlayan bilgisayar güç kaynağı modellerini Tunasis üzerinde bulabilirsiniz. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarların güç kaynağı, adaptör gibi parçalarını inceleyebilir ve kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Etiketler