Parker Keşif Aracı Güneş’e Gittikçe Daha Yakınlaşıyor
NASA’nın internet sitesinden alınan bilgilere göre, 2018 yılında fırlatılan Parker keşif aracı, Güneş’e giderek daha yakın bir yörüngede seyahat etmeye devam ediyor.
Güneş’e En Yakın Konuma Gelecek
Parker, 6 Kasım’da planlanan son Venüs uçuşunu gerçekleştirerek Güneş’e en yakın konuma gelmeye daha da yaklaşacak. 24 Aralık’ta ise Güneş yüzeyinin 6,1 milyon kilometre uzağından geçerek rekor bir yakınlığa ulaşacak.
İletişim Kısıtlamaları ve Yeni Yörünge
Güneş’e en yakın olduğu sırada iletişim kısıtlamaları nedeniyle Dünya ile teması kesilecek olan Parker, 27 Aralık’a kadar sinyal gönderemeyecek. Ancak Ocak 2025’te Dünya’yı net bir şekilde görebileceği yeni bir yörüngeye konumlanacak ve elde ettiği bilimsel verileri göndermeye başlayacak.
Hız Rekoru ve Bilimsel Veri Toplama
Parker keşif aracı, Güneş’in yakınından geçerken kendi hız rekorunu da kıracak. Daha önce 2018’de Güneş’e 7,26 milyon kilometre yaklaşarak saatte 635 bin kilometreyi aşan hızla hareket eden Parker, insan yapımı en hızlı nesne ünvanını elde etmişti. Parker, Güneş rüzgarlarının kaynağı, manyetik alanı ve plazma dinamikleri hakkında bilgi toplamak üzere tasarlanmıştı.
Parker keşif aracı, Güneş’e giderek daha yaklaşarak Güneş sistemi hakkında önemli bilimsel veriler toplamaya devam ediyor.