Şubat 2023’te gerçekleşen son Süper Mavi Ay’dan sonra bir sonraki Süper Mavi Ay’lar Ocak ve Mart 2037’de bekleniyor. Tüm dolunayların yaklaşık dörtte biri Süper Ay olarak sınıflandırılırken, dolunayların sadece yüzde 3’ü Mavi Ay olarak görülüyor.
Süper Ay Nedir?
Süper Ay’lar, yılın en büyük ve en parlak Ay olayları olarak biliniyor. Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi eliptik bir yol izlediğinden, Ay bazen Dünya’ya daha da yaklaşır. NASA’ya göre, Ay’ın Dünya’ya en yakın noktası olan perige noktasında olduğunda Ay, normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünebilir. Bu durumda Ay’a Süper Ay denir.
Süper Ay Nasıl Tanımlanır?
Ay’ın perige noktasının yüzde 90’ı içinde olması genellikle bir dolunayın Süper Ay olarak tanımlanmasını sağlar. Süper Ay, çıplak gözle görülebilir ve özel bir konum gerektirmez. Bu olay sırasında Ay gece boyunca yükselecek ve gün doğumundan hemen önce en yüksek noktasına ulaşacaktır.
Ay’ın bu parlaklığı sayesinde gözlemlenmesi oldukça kolaydır. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde Abrams Planetaryum Müdürü Shannon Schmoll’e göre, gökyüzü bulutsuz olduğu sürece ve net bir görüşe sahipseniz, Ay’ı görebilirsiniz. Süper Ay’lar normal dolunaylardan yüzde 30 daha parlak olduğundan, gözlemleri daha kolaydır.
Süper Ay’lar ayrıca Dünya’ya yakın oldukları için normalden daha yüksek gelgitlere neden olur. Bu olaylar genellikle göz alıcı ve etkileyici manzaralar sunar.
Mavi Ay ve Turna Ay Nedir?
Mavi Ay, aslında adından da anlaşılacağı gibi, Ay’ın rengi mavi olmadığı bir olayı ifade eder. Mevsimsel Mavi Ay, genellikle dört dolunaylı bir astronomik mevsimdeki üçüncü dolunay olarak tanımlanır. 1528’den beri adı Mavi Ay olarak bilinse de, bu olayda Ay’ın rengi herhangi bir değişiklik göstermez.
Turna Ay’ı ise Ağustos ayındaki dolunaya denir. Algonquin kabileleri tarafından bu şekilde adlandırılmıştır. Bu isimler, doğadaki olaylarla ilişkilendirilmiş ve uzun yıllardır kullanılmaktadır.