Verimliliği Artıran Yenilikçi Sistem Geleneksel içten yanmalı motorlar, yakıtın yaklaşık yüzde 75’ini ısı olarak kaybederken sadece dörtte birini hareket enerjisine dönüştürebiliyor. Ancak ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu kayıp ısıyı elektriğe dönüştürerek değerlendirmeyi mümkün kılacak bir sistem öneriyor. Araştırmacılar, egzoz ısısını elektriğe dönüştüren yeni nesil termoelektrik jeneratör ile elektrik üretmeyi…
Geleneksel içten yanmalı motorlar, yakıtın yaklaşık yüzde 75’ini ısı olarak kaybederken sadece dörtte birini hareket enerjisine dönüştürebiliyor. Ancak ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu kayıp ısıyı elektriğe dönüştürerek değerlendirmeyi mümkün kılacak bir sistem öneriyor. Araştırmacılar, egzoz ısısını elektriğe dönüştüren yeni nesil termoelektrik jeneratör ile elektrik üretmeyi başardılar.
Yakıt kaybının sadece verimliliği düşürmekle kalmadığını, aynı zamanda sera gazı emisyonlarını artırarak çevresel sorunlara yol açtığını belirten araştırmacılar, termoelektrik jeneratörlerin bu sorunu çözebileceğini vurguluyor. Yeni geliştirilen termoelektrik jeneratör, hafif, verimli ve yüksek hızda çalışan araçlara uyumlu olmasıyla dikkat çekiyor.
Termoelektrik jeneratör, bismut-tellürit adı verilen bir yarı iletken malzeme kullanıyor ve hava koşullandırma sistemlerindeki gibi zlot çalışan ısı değiştiricilerle egzoz ısısını topluyor. Prototip, 40 Watt güç üretmeyi başarıyor ve bu miktarın bir ampulü çalıştırmak için yeterli olduğu belirtiliyor. Yapılan testlerde, yüksek hava akışının sistemin verimliliğini artırarak daha fazla elektrik üretilmesini sağladığı gözlemlenmiştir.
Sistem, yüksek hız koşullarını simüle eden testlerde başarılı sonuçlar veriyor. Araştırmacılar, otomobil egzoz hızlarında 56 Watt, helikopter egzoz hızlarında ise 146 Watt’a kadar güç elde edilebileceğini belirtiyor. Bu değerler, mevcut egzoz sistemlerine entegre edilebilecek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, bu teknolojinin yüksek hızlı taşıtlara entegre edilerek enerji verimliliğini artırabileceğini ifade ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]