Yeni orta segment telefon

Akıllı telefon almak isteyen bazı kişiler yeni nesil bir orta segment cihaz mı alayım yoksa geçmiş yılların amiral gemisi modellerini mi tercih etmeliyim diyor. Günümüzün artan teknoloji fiyatları düşünüldüğünde, pek çok müşteri fiyatı 30 bin TL seviyelerini bulan üst segment cihazlardan bakışlarını bile kaçırıyor.

Giriş veya orta segment bir cihaz almak istediğimiz zaman, bu telefonda aradığımız tüm özellikleri bulamayabiliyoruz. Örneğin orta segmentte çok fazla para harcamadan en iyi performansı verecek cihazlardan birini almak isteyen kişi, yüksek işlem gücü sebebiyle Snapdragon 860 işlemcili ve Poco X3 Pro’yu satın alabilir.

Ancak bu cihazda 120hz ekran yenileme hızı olduğu halde Amoled ekran, kablosuz şarj ve 5G gibi özellikleri bulamayacaktır. Bu durum aslında oldukça normal. Çünkü giriş ve orta segment cihaz satın alırken tam da bu sebeple ihtiyaçlarımızı ve beklentilerimizi önceden belirlemeliyiz.

Örneğin fotoğrafçılığı seviyorsanız iyi bir kameraya sahip akıllı telefon seçmeniz daha mantıklı olacaktır. Ancak devamlı seyahat eden biri için batarya kapasitesi yüksek veya 50W ile 100W arası bir güçte hızlı şarj olabilen cihazlara yönelmek daha mantıklı olacaktır.

Bir iki yıl öncesinin amiral gemisi telefonları bile muhtemelen günümüzün orta segment cihazlarının pek çoğundan daha kaliteli bir ekrana sahip olacaktır. Örneğin 6 yaşında olan Samsung Galaxy S7 Edge bile 2K çözünürlüğe sahip AMOLED bir panel kullanıyor. Öte yandan günümüzün pek çok orta segment telefonunda hala IPS LCD ve 1080p ekran görüyoruz. Üstelik geçtiğimiz seneye kadar Full HD yerine HD panel kullanan markalar bile oldu.

Ancak ekran sadece çözünürlük ve panelden ibaret değil. Şu anda satışta olan pek çok telefon 90hz, 120hz ve hatta daha yüksek ekran tazeleme hızına sahip ekranları bizlere sunuyor. Bu teknoloji bir kaç yıl öncesine kadar hayatımızda yoktu.

Ancak şimdi orta segment cihazlar bile bu özelliği sunuyor. Aynı şekilde ekran boyutları da her geçen gün büyüyor ve çerçeveleri azalıyor. Bir kaç yıl öncesinde 6 inç cihazlar büyük sayılırken şu anda 6.7 inç ekranlar standart bir hale geldi. Üstelik boyutları da seleflerinden küçük.

Orta segment cihazların dış kasaları genellikle metal hissiyatı veren plastikten imal ediliyor. Buna ek olarak arka kısımları da plastik veya cam hissiyatlı malzemelerden üretiliyor. Ancak amiral gemisi cihazların ön ve arka yüzeyi Gorilla Glass teknolojisiyle korunurken, kasaları da paslanmaz çelik veya uçak yapımında da kullanılan alüminyum malzemeden üretiliyor. Üstelik amiral gemisi cihazların pek çoğu IP -su geçirmezlik- sertifikasına sahip.

Kamera konusu neredeyse tartışmaya kapalı diyebiliriz. Eğer almak istediğiniz amiral gemisi cihaz 3-4 yaşında değilse, her konuda yeni nesil bir orta segment telefondan daha iyi olacaktır. Ancak kamera kalitesinin arkasında gizli bir işlemci gücünün yattığını da belirtmemiz lazım. Çünkü 4K video ve stabilizasyon gibi özellikleri güçlü bir işlemci performansı sayesinde verimli bir şekilde kullanabiliyoruz.

Konu hafıza olduğunda, burada kazanan net bir şekilde orta segment oluyor. Eski nesil amiral gemisi cihazlar belki döneminin orta segmentlerine göre 128GB, 256GB hatta 512GB’lık versiyonlarıyla avantaj sağlıyor olabilir.

Amiral gemisi cihazlar için işlemci üreten yalnızca 5 firma var. Bunlar A serisi ile Apple, Exynos ile Samsung, Kirin ile Huawei, Snapdragon ile Qualcomm ve günümüzde en büyük rakibi olan Dimensity serisiyle MediaTek.

Yazılım konusunda bugüne kadar amiral gemisi telefonlar hep başta gelmiştir. Ancak son dönemde yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla markalar, kullanıcı deneyimini ve olumlu geri dönüşü önemsedikleri için 3-4 yıla kadar yazılım ve 5 yıla kadar da güvenlik tarafında güncelleme desteği sözü veriyorlar.

Etiketler