USD50,02EUR56,36ALTIN6.531,40Istanbul13° Bulutlu4:16İMSAK'AKALAN SÜRE
Teknoloji

Çin Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarını Geliştirdi Zirveye Oturdu

Çin, 9 yıl sonra zirveyi geri alarak dünyanın en hızlı süper bilgisayarını geliştirdi. LineShine, ABD’nin El Capitan’ını geride bıraktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Çin Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarını Geliştirdi Zirveye Oturdu

Çin, dokuz yıl aradan sonra dünyanın en hızlı süper bilgisayarını geliştirerek zirveye yerleşti. Ülkedeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi’nde geliştirilen LineShine, 2.198 Exaflop performansla ABD merkezli El Capitan sistemini geride bıraktı. Bu başarı, LineShine’ın GPU’lara dayanmayan özel mimarisiyle dikkat çekti.

GPU’suz Mimariyle Zirveye Çıktı

LineShine, TOP500 listesine göre yalnızca merkezi işlem birimi (CPU) kullanarak sürdürülebilir çift hassasiyetli performansta 2 exaflop sınırını aşan ilk süper bilgisayar oldu. Sistem, grafik işlem birimlerine (GPU) ihtiyaç duymayan bir mimariyle geliştirildi.

Çin’in yeni sistemi, özel olarak tasarlanmış 304 çekirdekli işlemciler üzerine inşa edildi. Toplam 13.79 milyon çekirdeğe sahip olan LineShine, bu çekirdekleri 1.55 GHz frekansında çalıştırıyor. Yaklaşık 42.2 megawatt güç tüketen sistem, watt başına 52.07 Gigaflop verimlilik sunuyor.

ABD Ambargolarına Rağmen Dikkat Çeken Başarı

Çin, ileri teknoloji çiplere yönelik kısıtlamaların sürdüğü bir dönemde bu önemli başarıya ulaştı. LineShine’ın CPU tabanlı tasarımı, modern süper bilgisayarlarda yaygın olan GPU odaklı yaklaşımdan farklılık gösteriyor. Bu mimari tercihi, teknoloji dünyasında büyük ilgi gördü.

TOP500 organizatörlerinden Dr. Jack Dongarra, The New York Times’a yaptığı açıklamada sistemin etkileyici olduğunu belirtti. Dongarra, Çin’in GPU’lara bağımlı olmayan bir sistem geliştirerek ABD’yi geride bırakmayı başardığını ifade etti.

Exascale Süper Bilgisayar Sayısı Arttı

Son TOP500 sıralamasına göre, exascale seviyesini aşan sistem sayısı beşe yükseldi. Listenin ilk beşinde LineShine (Çin), El Capitan (ABD), Frontier (ABD), Aurora (ABD) ve Jupiter Booster (Almanya) yer aldı.

ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan El Capitan 1.809 Exaflop ile ikinci sıraya geriledi. Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki Frontier 1.353 Exaflop performansla üçüncü, Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki Aurora 1.012 Exaflop ile dördüncü sırada yer aldı. Almanya’daki Jülich Süper Bilgisayar Merkezi’nde bulunan Jupiter Booster ise 1 Exaflop ile beşinci oldu.

Benzer Haberler

Tümü
ASELSAN’ın 9 Aylık Ciro Rakamları Açıklandı Bakiye Siparişlerde 30 Milyar Dolar Aşıldı
ASELSAN’ın 9 Aylık Ciro Rakamları Açıklandı Bakiye Siparişlerde 30 Milyar Dolar Aşıldı
Türkiye’nin Ay Hedefi 2027 Milli Uzay Programı Kapsamında Yeni Adımlar Atıyor
Türkiye’nin Ay Hedefi 2027 Milli Uzay Programı Kapsamında Yeni Adımlar Atıyor
Sony PlayStation 5 Kasım Ayı İndirimine Girdi
Sony PlayStation 5 Kasım Ayı İndirimine Girdi
Apple iPhone 17 Modelinde 6.100 TL İndirim Fırsatı Başladı
Apple iPhone 17 Modelinde 6.100 TL İndirim Fırsatı Başladı
Samsung W27 Katlanabilir Telefon Çin Pazarında Tanıtıldı Altın Detaylar Öne Çıkıyor
Samsung W27 Katlanabilir Telefon Çin Pazarında Tanıtıldı Altın Detaylar Öne Çıkıyor
Bakan Kacır SİPER-2 Çelik Kubbe’nin Hedef Değiştirme Kabiliyetini Duyurdu
Bakan Kacır SİPER-2 Çelik Kubbe’nin Hedef Değiştirme Kabiliyetini Duyurdu
Teknolojinin Doğru Adresi..
Teknoloji Blog - Teknolojiblog.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNOLOJİ BLOG 'da saklıdır.