Teknoloji Blog – Teknolojiblog.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Arama Motoru Nedir? En Popüler Arama Motorları Nelerdir?

Arama Motoru Nedir? En Popüler Arama Motorları Nelerdir?

haber haber -
3 0

Arama Motoru Nedir? En Popüler Arama Motorları Nelerdir?

Teknolojide yaşanan hızlı gelişmelere ve değişmelere bağlı olarak internet kullanımı ve internetin hayatımızda kapladığı yer giderek artar. Her internet kullanıcısı günden en az bir kez arama motorlarını kullanmakta ve internet üzerinde arama yapmayı tercih etmektedir. Elde edilen son verilere gösteriyor ki dünya genelinde 1.5 milyardan fazla internet sitesi ve 4 milyardan fazla internet kullanıcısı bulunmakta ve bu sayı her geçen dakika artmaya devam etmektedir. Bunun doğal sonucu ise arama motorlarının hayatımızdaki en önemli unsurlardan biri haline gelmesidir.

Arama motorları internet kullanıcılarının yanı sıra web siteleri için de çok önemlidir. Bu nedenle internet ortamındaki görünürlüğünü artırmak isteyen web siteleri SEO olarak da adlandırılan arama motoru optimizasyonu çalışmalarına başvurmaktadır. Atalay Sidar liderliğinde faaliyetlerini sürdüren Simur Digital SEO alanındaki başarılı hizmetleriyle ön plana çıkmaktadır. Peki arama motoru optimizasyonu çalışmalarını bu kadar önemli hale getiren arama motoru nedir?

İnternet kullanıcıları alışveriş yapmak, bilgi edinmek, çeşitli paylaşımlarda bulunmak ve pek çok farklı aktiviteyi gerçekleştirmek için farklı web sitelerini ziyaret etmektedirler. Bu sayfalara erişmek amacıyla URL olarak da adlandırılan web adreslerinden yararlanmaktadırlar. Arama motorları internet kullanıcılarına istedikleri web sitelerine hızlı bir şekilde erişme imkanı sunmaktadır. Böylece zamandan önemli ölçüde tasarruf edilmesi imkanı bulunmaktadır.

Arama Motoru Nedir?

Arama motorunu en basit şekliyle internet kullanıcılarının merak ettiği ya da ulaşmak istediği bilgiye erişmesini sağlayan mekanizma olarak tanımlamak mümkündür. İnternet üzerinden istenilen verilere erişim sağlamak için kullanılan arama motoru; web robotu, arama indeksi ve kullanıcı ara birimi olmak üzere üç farklı bileşenden oluşur. İnternet kullanıcılarının en çok tıkladığı internet siteleri aranan kelimelere ya da cümlelere göre sırayla listelenmektedir.

İlk arama motoru 1990 yılında bir üniversite öğrencisi tarafından oluşturulmuş ve zaman içinde geliştirme çalışmaları yapılmış olmakla birlikte 1990’ların sonuna kadar bu alana büyük yatırımlar yapılmadığı bilinmektedir. Teknolojik gelişmelere ek olarak Google’ın kurulmasıyla birlikte önemli gelişmeler yaşanmaya başlamış sonuç olarak yapılan yatırımlar sonucunda günümüzdeki noktaya ulaşılmıştır.

Arama Motoru Ne İşe Yarar?

Arama motorları internet üzerinde yer alan tüm bilgileri çeşitli kodlar aracılığıyla okuduktan sonra bu bilgileri HTML olarak internet kullanıcılarına iletmektedir. İnternet kullanıcılarının arama yaptıkları kelimeler ve kelime grupları ile ilgili web siteleri, arama motorlarının belirlediği uygunluk kriterine göre en çok tıklanandan en az tıklanana doğru bir sıralamaya tabi tutulmakta ve kullanıcının arama yaptığı sayfada listelenmesi sağlanmaktadır.

Arama motorları dünya çapındaki internet kullanıcıları tarafından çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun nedeni arama motoru sonuçları olmadan bir siteye doğrudan tıklayabilmek için ilgili web sitesinin URL bilgilerinin arama çubuğuna yazılması gerekliliği bulunmasıdır. Kullanıcılar arama motorlarını genellikle spesifik bir web sitesini ziyaret etmek yerine aradıkları bilgiye ulaşmalarını sağlayacak web sitelerini ziyaret etmek amacıyla kullanmayı tercih ederler.

Dünyada En Çok Kullanılan Arama Motorları Hangileri?

Teknolojik gelişmeler günümüzde bilgiye erişmenin oldukça kolay bir hale gelmesinin en önemli nedeni olarak kabul edilir. Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişme konusunda internet kullanıcılarının en büyük yardımcısı ise hiç tartışmasız bir şekilde arama motorları olmaktadır. Arama motorları internet kullanıcılarına sadece tek bir tuşla istedikleri bilgiye, ürüne, hizmete ya da kişiye ulaşma imkanı sunmaktadır.

Google

Google dünyanın en çok kullanılan arama motoru olma özelliğine sahiptir. Bu teknoloji devi dünya genelindeki arama motoru pazarının yaklaşık %70’ine sahiptir. Üstelik Google kullanıcı deneyimini daha üst noktalara taşımak için geliştirmelerini aralıksız bir şekilde sürdürmektedir. Google arama motoru kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak amacıyla arama motoru algoritmasında sürekli geliştirmeler yapar ve sürekli gelişen algoritmaları sayesinde çok büyük bir küresel paya sahip arama motoru olma özelliğini taşır. Kullanıcıların arama alışkanlıklarını kataloglayan Google, bu bilgileri reklam verenlerle ve diğer ilgili taraflarla paylaşmasının yanı sıra kullanıcılara kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi ve kullanımı kolay bir arayüz sunmaktadır.

Yandex

Yandex Rusya’da son derece popüler bir arama motorudur ve ülkemizde de kullanılan arama motorlarından biridir. Kullanımı son derece kolay olan Yandex; arama motoru, reklam, e-ticaret, navigasyon, mobil uygulama ve mail türü servislere de sahiptir. Çeviri, harita, bulut depolama, analitik, mobil uygulama ve postalama hizmetleri ile Google’ın en büyük rakiplerinden biri Yandex’tir. Kullanıcılar Yandex üzerinde fotoğraf, haber, resim ve video gibi seçenekleri kullanarak da aramalar yapabilmektedir.

Bing

Dünyanın en iyi arama motorlarından biri olan Bing kullanıcılarına Microsoft güvencesi ile son derece kaliteli hizmetler sunmaktadır.  Bing kullanıcıları arama yaparken puan topladıkları bir ödül programından yararlanma imkanına sahiptir. Daha sonra kazandıkları puanları Microsoft ve Windows mağazalarında kullanma imkanını elde ederler. Görsellerle arama konusunda son derece kullanışlı bir arama motoru olan Bing video arama optimizasyonu sayesinde Youtube’un karşısında oldukça iyi bir alternatif haline gelmiştir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir