Teknoloji Blog – Teknolojiblog.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Batı Trakya Türk Azınlığı Eğitim Sorunları

Batı Trakya Türk Azınlığı Eğitim Sorunları

haber haber -
28 0

BTTADK, Devletin Eğitim Kararlarında Azınlığın Dahil Edilmediğini İddia Ediyor

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK), sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamada, azınlık eğitimi ile ilgili devlet tarafından alınan kararlarda, azınlığın fikrinin nezaketen dahi sorulmadığını belirtti. Devletin tek taraflı çıkardığı kararlar yüzünden azınlık eğitiminin sorunlu bir süreçte olduğunu vurguladı.

Yunanistan, Lozan Antlaşması ve Eğitim Protokollerine Uymuyor

BTTADK’nın açıklamasında, Yunan devletinin azınlık okullarına gösterdiği tavırın, azınlığın minnet duyması gereken bir lütuf olmadığı belirtildi. Yunanistan’ın Lozan Antlaşması ve eğitim protokollerine uymadığı vurgulandı. Azınlık ortaokul ve lise sayısının artırılmasına, yeni bina yapılmasına ve anaokulu açılmasına izin verilmediği ifade edildi.

Türk İlkokul Sayısı Dramatik Bir Şekilde Azaldı

1926’da 307 olan Türk ilkokul sayısının bugün 90’a düştüğü belirtilen açıklamada, Türkiye’deki eğitim fakültelerinden mezun olan Batı Trakyalı Türk öğretmenlerin Türk ilkokullarında görev yapmalarına izin verilmediği de dile getirildi. Bu durumun azınlık eğitimine zarar verdiği vurgulandı.

Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA)

Batı Trakya Türk azınlığı ilkokullarında Türkçe eğitim veren öğretmenlerin, SÖPA mezunlarından oluştuğuna dikkat çekilen açıklamada, 1968 yılında kurulan ve 2014 yılında kapatılan SÖPA’nın azınlık eğitimindeki rolü eleştirildi. SÖPA’nın azınlık okullarında öğretmen tercihini kısıtladığı ve eğitim özerkliğini zedelediği ifade edildi.

Günümüzde de azınlık eğitiminde yaşanan sorunlar, Batı Trakya Türk Azınlığı ve Yunanistan arasındaki eğitim politikaları konusundaki tartışmaları devam ettiriyor.

İlgili Yazılar