Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’te küçük modüler reaktörler (SMR) vizyonunu paylaştı. Bayraktar, “Birkaç sene içinde küçük modüler reaktörleri yapabileceğimize inanıyorum” dedi.
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması’nın final etkinliği, TENMAK’ın İstanbul Küçükçekmece’deki yerleşkesinde gerçekleşti. Etkinlikte yarışmacılarla bir araya gelen Selçuk Bayraktar, küçük modüler reaktörlere (SMR) yönelik vizyonunu paylaştı.
Selçuk Bayraktar, TMRS Energy ile yaklaşık 1,5-2 yıldır küçük modüler reaktörler üzerine çalıştıklarını belirtti. Bayraktar, bu alanda iddialı olduğunu vurgulayarak, “Ben o kadar iddialıyım ki birkaç sene içinde küçük modüler reaktörleri yapabileceğimize inanıyorum. Bunun birkaç sene içinde gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.
Nükleer enerji çalışmalarının devlet kontrolünde yürütüldüğünü belirten Bayraktar, SMR’lerin enerjideki bağımsızlığın önemli yapı taşlarından biri olacağını ifade etti. Büyük reaktörlere göre SMR’lerin daha ulaşılabilir olduğunu ve bu alanda küresel bir dönüşümün yaşandığını söyledi. Bayraktar, bu teknolojinin havacılıktaki kırılım noktasına benzediğini belirtti.
Bu çalışmalarda insan kaynağının önemine dikkat çeken Bayraktar, yer altı zenginliklerinin işlenmesi ve değer zinciri oluşturulması için nitelikli insan gücünün gerekliliğini vurguladı. Kendisinin de elektronik mühendisi ve robotik uzmanı olarak nükleer alanında sıfırdan bir şeyler öğrendiğini söyledi.
Bayraktar, SMR’leri tarihi bir fırsat olarak değerlendirerek, küresel enerji talebinin artışına ve teknolojik gelişmelerin enerjiye olan bağımlılığına dikkat çekti. Yapay zekanın temel işleme parametresinin enerjiye dayandığını belirten Bayraktar, enerji olmadan bilgi işlemenin ve teknoloji geliştirmenin mümkün olmayacağını ifade etti. Bu nedenle SMR projelerinin hem insanlık hem de enerji talebinin karşılanması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
TEKNOFEST’in büyük bir özgüven devrimi olduğunu söyleyen Bayraktar, gençlerin bu tür yarışmalarla dünyaya iddialarını yükseltebilecek bir kuşak haline geldiğini dile getirdi. Bu yıl Şanlıurfa’da düzenlenecek TEKNOFEST’e tüm katılımcıları davet etti.
Nükleer enerjinin yüksek enerji yoğunluğuna sahip olduğunu belirten Bayraktar, SMR’lerdeki gelişmelerin, bağımsızlık ve enerjiye ulaşamayan 600 milyon insan adına önemli bir paradigma dönüşümü sunduğunu ifade etti. TEKNOFEST’e katılan gençlerin, 1,5-2 yıllık deneyimi kısa sürede kazanabildiğini, takım çalışması, bütçe yönetimi ve proje geliştirme gibi konularda önemli kazanımlar elde ettiğini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]