USD50,02EUR56,36ALTIN6.539,61Istanbul14° Yağmurlu9:23İMSAK'AKALAN SÜRE
Teknoloji

TÜİK Verileri Girişimlerin İnternet Kullanımını Açıklıyor Yüzde 92,7 Sabit Hat Bağlantısı Kullanıyor

TÜİK’in 2026 Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanımı Araştırması sonuçlarına göre, 10+ çalışanı olan girişimlerin %92,7’si sabit hat internet kullanıyor. Sosyal medya kullanımı %57,7’ye yükseldi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
TÜİK Verileri Girişimlerin İnternet Kullanımını Açıklıyor Yüzde 92,7 Sabit Hat Bağlantısı Kullanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı “Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanımı Araştırması” sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre, 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 92,7’si internet erişimi için sabit hat bağlantısını tercih etti. Bu oran, işletmelerin dijital altyapı yatırımlarını ve internete erişim alışkanlıklarını gözler önüne seriyor.

Bağlantı Hızları ve Sosyal Medya Kullanımı

Sabit hat internet kullanan girişimlerin bağlantı hızları incelendiğinde, yüzde 47,1’i 100 megabit/saniyeden az hızda, yüzde 43,7’si 100-999 megabit/saniye aralığında ve yüzde 9,2’si ise 1 gigabit/saniye ve üzeri hızda internet hizmeti aldı. Toplamda, sabit hat kullanan girişimlerin yüzde 52,9’u 100 megabit/saniye ve üzeri hızlara erişebildi.

Sosyal medya kullanımı da önemli bir artış gösterdi. Girişimlerin yüzde 57,7’si sosyal medya platformlarını kullanırken, bu oran 2025’te yüzde 55,2 seviyesindeydi. En yüksek kullanım oranı, 250 ve üzeri çalışana sahip girişimlerde yüzde 86,6 olarak kaydedildi. Yayımcılık, radyo-TV ve içerik faaliyetleri (yüzde 93,9) ile finans ve sigorta (yüzde 83,1) sektörleri sosyal medya kullanımında öne çıktı.

E-Satış ve İK Uzmanı İstihdamı

İnternet veya elektronik veri alışverişi (EDI) yoluyla satış yapan girişimlerin oranı 2025’te yüzde 17,1’e yükseldi. Bu oran, 2024’te yüzde 13,6 seviyesindeydi. En yüksek e-satış oranı yüzde 43,3 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde görüldü.

Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) uzmanı istihdam eden girişimlerin oranı ise 2026’da yüzde 15,2 olarak belirlendi. Bu oran, 2024’te yüzde 13,4 idi. BİT uzmanı işe alımında aday bulma zorlukları yaşandığı, özellikle ilgili alanda yeterli niteliklere sahip adayların eksikliğinin (yüzde 71,8) ve yüksek ücret beklentisinin (yüzde 82,6) öne çıktığı belirtildi.

Bulut Bilişim ve Güvenlik Önlemleri

Ücretli bulut bilişim hizmeti kullanımı, büyük ölçekli girişimlerde daha yaygın. 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin yüzde 57’si ücretli bulut bilişim hizmeti kullanırken, bu oran 10-49 çalışanı olanlarda yüzde 16,7’de kaldı. Telekomünikasyon, programlama ve bilişim faaliyetleri (yüzde 55,2) bulut bilişim kullanımında başı çekti.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sistemlerinde güvenlik önlemi alan girişimlerin oranı 2026’da yüzde 83’e ulaştı. Bu oran, 2024’te yüzde 76 seviyesindeydi. Girişimlerin yüzde 9,4’ü ise 2025’te en az bir BİT güvenliği ihlali olayı yaşadı. Dışarıdan gelen saldırılar nedeniyle hizmetlere erişememe (yüzde 6,4) ve kötü amaçlı yazılım nedeniyle veri kaybı (yüzde 5,6) en sık karşılaşılan ihlal türleri oldu.

Benzer Haberler

Tümü
Türkiye’nin Ay Hedefi 2027 Milli Uzay Programı Kapsamında Yeni Adımlar Atıyor
Türkiye’nin Ay Hedefi 2027 Milli Uzay Programı Kapsamında Yeni Adımlar Atıyor
Sony PlayStation 5 Kasım Ayı İndirimine Girdi
Sony PlayStation 5 Kasım Ayı İndirimine Girdi
Apple iPhone 17 Modelinde 6.100 TL İndirim Fırsatı Başladı
Apple iPhone 17 Modelinde 6.100 TL İndirim Fırsatı Başladı
Samsung W27 Katlanabilir Telefon Çin Pazarında Tanıtıldı Altın Detaylar Öne Çıkıyor
Samsung W27 Katlanabilir Telefon Çin Pazarında Tanıtıldı Altın Detaylar Öne Çıkıyor
Bakan Kacır SİPER-2 Çelik Kubbe’nin Hedef Değiştirme Kabiliyetini Duyurdu
Bakan Kacır SİPER-2 Çelik Kubbe’nin Hedef Değiştirme Kabiliyetini Duyurdu
T3 Vakfı Özbekistan’da Bilim Taşkent Merkezini Açtı
T3 Vakfı Özbekistan’da Bilim Taşkent Merkezini Açtı
Teknolojinin Doğru Adresi..
Teknoloji Blog - Teknolojiblog.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNOLOJİ BLOG 'da saklıdır.