Anthropic, ABD’nin Fable 5 ve Mythos 5 modellerini yasaklayan kararına itiraz etti. Şirket yetkilileri, Washington’da ABD yönetimi ile görüşmeler yaparken, uzmanlar da kısıtlamaların kaldırılması çağrısı yaptı.
Yapay zeka firması Anthropic, ABD hükümetinin 13 Haziran’da aldığı ve şirketin Fable 5 ile Mythos 5 modellerinin yabancı kişi ve kurumlarca kullanımını yasaklayan kararına itiraz etti. Şirket yetkilileri, yasağın kaldırılması talebiyle hafta sonu Washington’da ABD yönetimiyle temaslarda bulundu. Görüşmelerde ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Ulusal Siber Direktör Sean Cairncross gibi üst düzey yetkililerin yanı sıra Anthropic’in kurucu ortaklarından Tom Brown ve kamu politikaları sorumlusu Sarah Heck yer aldı.
Şirketin üst düzey güvenlik ve teknik uzmanlarının, krizin çözümü amacıyla Washington’da hükümetin siber güvenlik yetkilileriyle görüşmelere devam ettiği belirtiliyor.
Bu gelişmelerin ardından, aralarında siber güvenlik şirketi yöneticileri, araştırmacılar ve teknoloji uzmanlarının bulunduğu çok sayıda isim, ABD yönetimine açık mektup gönderdi. Mektupta, Anthropic’in Fable 5 ve Mythos 5 modellerine yönelik ihracat kısıtlamalarının kaldırılması talep edildi.
Bu modellerin benzersiz yeteneklere sahip olmadığı ve benzer özelliklerin diğer yapay zeka sistemlerinde de bulunduğu savunulan mektupta, kısıtlamaların ABD’nin yapay zeka alanındaki liderliğini ve siber savunma kapasitesini zayıflatabileceği ifade edildi. Ayrıca mektupta, yapay zeka risk değerlendirmelerinin gelecekte daha açık, bilimsel ve şeffaf süreçlerle yürütülmesi çağrısında bulunuldu.
Yapay zeka firması Anthropic’in, Claude modelini
Reklam & İşbirliği: [email protected]