İletişim Başkanı Duran, 19 Mayıs programında dijital vesayete ve algoritmik yönlendirmelere karşı uyardı: “Algoritmalar bizi yönetemeyecek.”
İletişim Başkanı Duran, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen programda dijital dünyanın tehlikelerine dikkat çekti. Duran, dezenformasyonla mücadele kulübü üyesi öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, algoritmaların tarafsız olmadığını belirterek “Algoritmalar tarafından yönlendirilmeyeceğiz” mesajını verdi. Bu açıklama, dijital vesayet ve yapay zeka destekli manipülasyonlara karşı direnç çağrısı olarak öne çıktı.
Duran, konuşmasında yalana karşı hakikat mücadelesinin tarihsel boyutuna değindi. 1991 Körfez Savaşı’nda yayınlanan gerçek dışı görüntüleri hatırlatarak dezenformasyonun zamanla evrildiğini vurguladı. Günümüzde yapay zeka destekli dijital içeriklerin gerçeğiyle karıştığını ve bunun toplum algısı üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti.
İletişim Başkanı Duran, büyük şirketlerin algoritmalar aracılığıyla yürüttüğü dijital vesayetin, bireylerin ve toplumların kendileriyle ilgili algısını şekillendirdiğini ifade etti. Sosyal medya platformlarının başlangıçta özgürlük alanı olarak sunulsa da zamanla ülkelerin seçimlerine müdahale edebilen operasyonel araçlara dönüştüğünü aktardı. Duran, teknoloji şirketlerinin yayınladıkları manifestolarla dünyanın geleceğini nasıl şekillendirmek istediklerini açıkça gösterdiklerini kaydetti.
Bu durumun nefret, radikalleşme, toplumsal kutuplaşma, manipülasyon ve psikolojik yönlendirmeye açık bir ortam yarattığını söyleyen Duran, veri sahibi teknoloji şirketlerinin masum olmayan hesaplar içinde olabileceği varsayımını dile getirdi. Şeffaflık, hesap verilebilirlik ve etik sorumluluk gibi konulara odaklanılması gerektiğini vurguladı. “Palantir Technologies” gibi şirketlerin teknolojiyi jeopolitik üstünlük arayışında bir araç olarak gördüğünü örnek gösterdi.
Duran, dijital okuryazarlığın artık sadece bir teknoloji meselesi olmadığını, bilgiyi doğrulama, kaynağı sorgulama, algoritmik yönlendirmeyi fark etme ve psikolojik manipülasyonu tanıma becerilerini de kapsadığını belirtti. Gençlerin bu konudaki kabiliyetlerini geliştirmesi gerektiğini, aksi takdirde yapay zeka destekli sahte videoların ve manipülatif görsellerin etkisinde kalınabileceği uyarısında bulundu. Pandemi ve Gezi Parkı olayları gibi dönemlerde dezenformasyonun bilinçli şekilde yayıldığını hatırlattı.
İletişim Başkanlığı’nın dezenformasyonla mücadeledeki faaliyetlerine de değinen Duran, 6 Şubat depremleri ve İsrail’in Gazze’deki eylemleri sırasında Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin doğru bilgi sunduğunu aktardı. Başkanlık olarak yapay zekayı kullanarak üretilmiş dezenformasyonları tespit ettiklerini, CİMER ve dezenformasyon bildirim servisi üzerinden bu gayretlerini sürdürdüklerini kaydetti. Ülke genelinde 74 şehirde 102 dezenformasyonla mücadele kulübünün faaliyet yürüttüğünü ve bu çalışmaların desteklendiğini ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]