Bağırsak enfeksiyonundan nasıl korunulur?
Genellikle ishal, karın ağrısı, kusma gibi şikayetlerle hastaneye başvurulmasına neden olan bağırsak enfeksiyonu, mevsim geçişlerinin yanı sıra özellikle aşırı sıcaklarda bir hayli artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bağırsak enfeksiyonunun oluşumunda en önemli etken açıkta uzun müddet bekletilen yiyecekler tüketmek. Çünkü sıcak ortamlarda mikroorganizmalar çok kolay bir şekilde çoğalmakta ve gastroenterit denilen mide ve bağırsak enfeksiyonuna yol açmaktadır. Bazı zamanlar enfeksiyonun vücuttan atılması çok kolay olsa da bazı zamanlar ciddi problemleri beraberinde getirmektedir. Özellikle kusma ve ishalin şiddetli olduğu bireylerin vücudunda su ve elektrolit kaybı yaşandığından bu gibi durumlarda acil olarak bir hekimden yardım alınmalıdır.
Bağırsak enfeksiyonundan korunma yolları
Bireyler ilk olarak ellerini sık sık yıkama alışkanlığı edinmelidir. Çünkü eller görünmeyen bakteriler ile çok çabuk temasa geçmekte ve ellerden bulaşan mikroorganizmalar da vücutta bir çok hastalığa yol açmaktadır. Eller her defa en az 30 saniye parmak araları da dahil olmak üzere yıkanmalıdır. Diğer bir korunma yöntemi ise açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden uzak durmaktır. Özellikle son kullanma tarihi geçmiş ve pastörize olmayan süt ürünleri en zararlı besinler arasındadır. Ayrıca mikroorganizmaların çok kolay çoğalmasını engelleyerek gıdalar buzdolabı dışında uzun süre bekletilmemeli. Market veya pazardan alınan sebze ve meyveler tüketilmeden önce bol su ile yıkanmalıdır. Dışarı çıktığımızda kullanmak zorunda kaldığımız ortak tuvaletler de bağırsak enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır. Bu gibi durumlarda gerekli hijyen kurallarına uyulmalı ve kişi kendi gibi diğer diğer bireyleri de koruma altına almalıdır. Son olarak musluk suları ve denetimsiz sulardan mümkün mertebe uzak durulmalı ve gerekli durumlarda kaynatma işlemi sonrasında tüketilmelidir.
Bağırsak enfeksiyonu varsa;
Vücudun su, tuz ve mineral dengesini sağlanmalı ve ishal halindeyken daha çok yağsız besinler ile elma, portakal, muz gibi vitaminlerden zengin meyveler tüketilmelidir. Yağlı, şekerli ve bol baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Gün içerisinde eller sık sık en az 30 saniye yıkanmalıdır. Bir hekime danışmadan bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır.
Bunlara dikkat edildiği halde tedaviye yanıt vermeyen hastalıklarda vakit kaybetmeden gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.