Teknoloji Blog – Teknolojiblog.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ‘Teksas’ta Mandıra Çiftçisine Nadir Kuş Gribi Bulaştı

‘Teksas’ta Mandıra Çiftçisine Nadir Kuş Gribi Bulaştı

haber haber -
18 0

Mandıra Çiftçisine İnekten Kuş Gribi Bulaştı

‘Teksas’ta mandıra çiftçisi olan bir adama nadir rastlanan bir şekilde inekten kuş gribi bulaştı. ABD’de hayvandan insana geçen H5N1 virüsüne yakalanan ikinci kişi olduğu tahmin edilen adam, hafif semptomlarla hastalığı geçirdi.

Hastalık Belirtileri ve Durumu Ürpertici

Adamın gözlerinde görülen kan tüyler ürpertici bir hal aldı. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) uzmanlarına göre, virüs mart ayında bir inekten bulaştı. Uzmanlar, bu teoriyi destekleyen genetik analizlerden elde edilen ‘güçlü kanıtlar’ olduğunu belirtti.

Tıbbi Teşhis ve Tedavi

Hastaya, gözün beyaz kısmının üzerindeki şeffaf tabaka olan konjonktivanın altında kanayan subkonjonktival kanama teşhisi koyuldu. Sağ gözünde sulu bir akıntı tespit edildi. Hastanın durumu New England Journal of Medicine tarafından ayrıntılı olarak açıklandı.

İlk Memeliden İnsana Bulaşma Vakası Olabilir

Adamın kuş gribine yakalandığı düşünülürse, bir memeliden, özellikle de bir inekten insana bulaşan bilinen ilk vaka da olabilir. Hastayla temas eden kişiler araştırılıyor. CDC Direktörü Dr. Mandy Cohen, hastanın durumunu “çok hafif” olarak nitelendirdi ve ekledi: “Kişinin semptomları çok hafifti. İyileşiyor. Ancak temas halinde olabilecek kişileri test ettiğimizden bir kez daha emin olmak istiyoruz.”

İlgili Yazılar